Ik ga slapen en structuur!? - Reisverslag uit Noordwijk-Binnen, Nederland van Familie Slofstra - WaarBenJij.nu Ik ga slapen en structuur!? - Reisverslag uit Noordwijk-Binnen, Nederland van Familie Slofstra - WaarBenJij.nu

Ik ga slapen en structuur!?

Blijf op de hoogte en volg Familie

29 November 2012 | Nederland, Noordwijk-Binnen

Luan gaat slapen
Luan is moe
Sluit zijn beide oogjes toe
Here houdt ook deze nacht
over lieve Luan getrouw de wacht.
Amen. Amen.

6 zinnen die zoveel zeggen! En ook nu al zoveel betekenen voor Luan. Waarschijnlijk nog niet qua woorden maar wel qua structuur. Hij weet dat na het zingen van dit liedjes, in een donkere kamer met een nachtlampje aan in mama's armen, het bedje gaat volgen. Ik leg hem op zijn rechter zij en dek hem vervolgens toe met snuf (een knuffelkonijn) in zijn armen en Mickey bij zijn benen. Daarna ga ik naast het bed zitten met mijn rug naar hem toe en begin met tikken. Soms vraag je nog iets, wil je nog een kus of een aai over je bol maar op een gegeven moment ik hoor zijn ademhaling zwaarder worden en verhuis ik naar de stoel. Die zit net wat comfortabeler dan de harde grond. Vervolgens tik ik verder tot ik klaar ben en verlaat dan in alle stilte de kamer. De tijd die je ooit hebt om in slaap te vallen is steeds korter. Ik denk dat het ook wel komt omdat hij 's middags vaker niet dan wel slaapt en door onze dagelijkse structuur. Ik bedoel daarmee te zeggen dat hij dan geen andere prikkels te verwerken heeft dan dat hij dagelijks op doet. Deze prikkels zijn hem over het algemeen bekend.

Deze avondstructuur en regelmaat doen hem momenteel goed. Rond een uur of 23.00 uur is hij meestal even wakker maar vaak kunnen we je dan zo terug leggen als je aan de wandel was of je neerleggen in je bed als je op dat moment rechtop zat. Vanochtend sliep je tot een uur of 7 en die dagen ervoor was het ook niet eerder dan half 6 dat je tussen ons in kroop.

Onze dagstructuur is over het algemeen elke dag hetzelfde. Soms wordt het douchen en eten omgeruild en soms wordt er in de ochtend gewandeld en in de middag gespeeld.

Structuur bieden is belangrijk. Daardoor verlopen de dagelijkse dingen beter en gezelliger. Bij Luan is het extra belangrijk omdat hij dan ook zo weet wat hem te wachten staat die dag; het geeft hem houvast en veiligheid. Plaatjes kunnen het. nog eens extra ondersteunen om goed de volgorde aan te geven. Hij is wel flexibel en we kunnen bijvoorbeeld net zoals vanochtend lekker tot 11.00 uur in onze pyjama lopen. Ja, helemaal goed; moeders met haar koffietijd structuur en Luan vermaakte zich met sinterklaasliedjes, filmpjes en zingen (zie filmpje). Heerlijk zo'n ochtendje! Een aantal maanden niet kunnen bedenken dat ik daar van kon genieten........

Maar na deze relaxte start volgt de structuur wel weer hoor want er wordt gedoucht samen waarbij eerst mama zich afdroogt en aankleed en vervolgens Luan. Hij geeft dit zelf al heel goed verbaal aan, "eerst mama hè en dan Luan." Na het afdrogen gaan we tandenpoetsen en aankleden en dan gaat mama haar haar doen en Luan spelen of "Luan niet spelen."
Nadat het ochtendritueel erop zat, zijn we lekker naar buiten gegaan en hebben we een rondje over de markt gedaan. Onderweg een lekker broodje op. Thuis nog wat gedronken en geoefend met woordjes.
Daarna heb je heerlijk zitten verven en kon mama zowaar de administratie bijwerken. De tijd vloog om en je glimlachte weer toen ik zei dat we Timo gingen halen van school. Op het schoolplein zong je het hoogste lied en natuurlijk wilde je weer binnen kijken. Dit keer werd het de klas van Timo en die van groep 3/4.
Eenmaal thuis was Sinterklaas weer het hoofdonderwerp en het was maar goed dat het snel etenstijd was en dus ook tijd voor het Sinterklaasjournaal. We hadden een Chinese maaltijd (broccoli, witlof, kip en rijst) en we genoten er allemaal van. Het enige niet Chinese was de kroepoek maar daar genoot jij wel van. Je was maar wat trots toen je kon laten zien dat je deze met stokjes op kon eten. Knap hoor. Na het eten nog even spelen met Bink en daarna snel naar bed waar je na 1 onderbreking snel in slaap viel. De onderbreking ging over het geluid wat je buiten hoorde. Je zei "mama Sinterklaas zwarte piet?" Zo schattig maar je keek toch ook wel een beetje angstig erbij. Geruststellend deed je je ogen dicht toen ik zei dat ik er was voor je.

Slaap zacht en tot morgen

• 30 November 2012 - 06:56

Lia:

Ons ochtendritueel is wel een beetje anders dan die van jullie hahaha. Wonderlijk hoe je als ouders ook snel kan wennen aan nieuwe rituelen. Zo ga je elke ochtend naar het werk en nu kijk je elke ochtend koffietijd.
    Zo gaan wij straks ook wennen aan nieuwe rituelen. Nu elke ochtend even de belevenissen van Luan lezen en straks worden de stukjes korter (als hij niet meer zoveel nabijheid nodig heeft) en het zal er ook wel van komen dat Luan naar school gaat en jullie als ouders beiden weer gaan werken.
    In deze tijd met het sinterklaasritueel en de kerst realiseer je je hoe snel de tijd gaat en hoe leuk het is om met kleine kinderen de rituelen te beleven en hoe snel het geschiedenis is. Ik hoef jullie niet te vertellen dat je er intens van moet genieten, omdat het snel voorbij is, dat weten jullie zelf ook wel en dat doen jullie ook. Mooi is het dat door deze verhalen alles zo tastbaar is geworden en je er nog vaak van kan nagenieten.

• 30 November 2012 - 06:59

Vermist:

De drie R-en Wat zijn deze belangrijk binnen de opvoeding en je gezin. Rust, regelmaat en reinheid.
    En natuurlijk de L van Liefde.
    Liefs uit huize Vermist

• 30 November 2012 - 18:07

Beulah:

Hihihi, geweldig: Luan met chinese stokjes en een bordje van boerenbont!!!

• 30 November 2012 - 18:14

Marjon:

HEERLIJK OM TE LEZEN DAT JE OOK ZO VAN DEZE RITUELEN KUNT GENIETEN EN MET JOU HET HELE GEZIN. RITUELEN GEVEN JE KIND EN JE GEZIN DUIDELIJKHEID EN STRUCTUUR EN DIT HEB JE WEER NODIG OM VOLDOENDE VEILIGHEID TE SCHEPPEN. ELKE FASE HEEFT Z'N EIGEN RITUELEN, ELKE FASE IS UNIEK, ELKE FASE IS ER 1 OM VOLOP VAN TE GENIETEN, WANT HET GAAT ZO SNEL. DAT JE MOET GENIETEN HOEF IK JE NIET TE VERTELLEN, WANT DAT DOEN JULLIE VOLOP.
    BLIJF VAN EN MET ELKAAR GENIETEN.

LIEFS MARJON