De 3e bouwsteen van hechting: zelfvertrouwen!
Blijf op de hoogte en volg Familie
22 December 2012 | Nederland, Noordwijk-Binnen
Een kind dat zich durft toevertrouwen aan de ouder, kan in deze fase zijn leefwereld verbreden vanuit de veilige zekerheid dat het op de ouder kan terugvallen. Het experimenteert met afstand nemen en nabijheid zoeken. Het ervaart dat het eigen angst kan overwinnen en steun en troost kan vragen. In deze fase kan het kind scheidingsangst overwinnen vanuit vertrouwen dat de ouder beschikbaar blijft al ziet het de ouder niet. Hoe sterker de band is die opgebouwd werd in de vorige fasen, hoe beter het kind het beeld zal kunnen verinnerlijken van de ouder. Als een kind kan rekenen op zijn ouders en deze aanwezig zijn als hij hen nodig heeft, kan er een veilige hechting ontstaan. Een kind voelt zich op zijn gemak in aanwezigheid van zijn ouders. Het durft op onderzoek uit te gaan en te gaan spelen.
Op het moment dat het kind zich bedreigd of alleen gelaten voelt, zal het troost of bescherming zoeken bij deze ouders. Vanuit deze basis kan het ook een sterk “ik” ontwikkelen. Het kind vindt een goede balans tussen contact zoeken aan de ene kant en er zelfstandig op uit gaan aan de andere kant. Met andere woorden voor het kind is dit de fase van actief eropuit gaan, handelen, uitproberen, zelf ontdekken wat je kan. Met vallen en opstaan steeds weer leren en zelfvertrouwen opdoen, frustraties leren hanteren, gevoelens kunnen delen en genieten van eigen kracht. Voor de ouders is het de fase van op bereikbare afstand blijven, aandacht en interesse tonen, ruimte en mogelijkheden scheppen, meeleven, benoemen en begrip tonen, zo nodig hulp en steun bieden.
Luan gaat, zeker als je ook kijkt naar gisteren, zelfstandig op onderzoek uit en gaat op ontdekking. Hij durft steeds meer afstand te nemen van ons als ouders maar zoekt wel troost als hij bijvoorbeeld gevallen is of zoals gisteren kwam hij mij halen omdat hij niet mee mocht spelen. Echt heel knap van hem! Zo heeft hij ook door de dag heen weleens te maken met zaken die niet lukken en ik kan je zeggen dat het hem soms best frustreert en dat laat hij dan ook wel blijken, maar hij blijft proberen of vraagt hulp.
En ik blijf het maar zeggen we zijn zo blij met hem en het is eigenlijk precies zoals Beulah gisterenavond, mmm zeg maar vannacht, schreef (bedankt daarvoor!) “hij is en hij hoort bij mij!” Hij laat ons genieten, hij laat ons trots zijn, hij laat ons glimlachen. HIJ IS EN HIJ HOORT BIJ ONS!
22 December 2012 - 22:08
Marjon:
Met heel veel liefde, energie, inzet, geduld, plezier,humor, incasseringsvermogen en doorzettingsvermogen zetten jullie een prachtig bouwwerk neer waar een ieder van jullie zich prettig en veilig voelt en zich volledig kan ontwikkelen en ontplooien. Jullie mogen hier ontzettend trots op zijn. Petje af!!!!!!!
Liefs Marjon -
23 December 2012 - 09:23
Vermist:
Goedemorgen,
Het feestje was top, Luan deed het top en en samen met jullie bouwt hij naar de top.
Fijne zondag toppertjes,
x De Vermisten -
23 December 2012 - 12:50
Marjan Van Der Niet:
Wat fantastisch dat hij zoveel vertrouwen heeft in jullie dat hij zijn eigen weg al kan vinden. Dat gaat helemaal goedkomen op school na de vakantie. Heerlijk hoor, fijn om zo snel al te kunnen genieten met elkaar van een feest buiten de deur. En wat fijn dat jullie Zeester voor Luan ook meteen zo vertrouwd voelt!
Marjan