祝你生日快乐! Zhù nǐ shēngri kuàilè! - Reisverslag uit Noordwijk-Binnen, Nederland van Familie Slofstra - WaarBenJij.nu 祝你生日快乐! Zhù nǐ shēngri kuàilè! - Reisverslag uit Noordwijk-Binnen, Nederland van Familie Slofstra - WaarBenJij.nu

祝你生日快乐! Zhù nǐ shēngri kuàilè!

Blijf op de hoogte en volg Familie

24 April 2013 | Nederland, Noordwijk-Binnen

Of te wel: "Gefeliciteerd met je verjaardag!"Vandaag was papa jarig en hij werd 40 jaar. Luan begreep er helemaal niks van en vroeg gelijk: “Luan jarig?” “nee, lieve schat Luan is niet jarig. Papa is jarig.” Vervolgens vroeg Luan “mama jarig?”. “Nee, mama is ook niet jarig. Papa is jarig.” Tot slot vroeg hij “Timo jarig.” Nee, Timo is ook niet jarig” “jaaaa”, zegt Luan, “papa jarig, mama jarig, Timo jarig, Luan jarig!” En ja hoe ga je dat dan uitleggen ………? Uiteindelijk keek hij mij niet begrijpend aan en zei vervolgens: “kwee nie!” haalde daarbij zijn schouders op en ging verder met waar hij mee bezig was.
Later viel bij mij het kwartje. De gids had ons verteld, nadat we verteld hadden dat Luan bijna jarig was, dat de verjaardagen van kinderen in sommige tehuizen/gezinnen op dezelfde dag wordt gevierd. Dit is een Chinese gewoonte en dat hij misschien ook niet eens weet wat een verjaardag is. Heel veel meer vertelde hij er niet over. Ik vroeg mij wel af of dit de verwarring van vanochtend gebracht zou kunnen hebben???
Aan het eind van de dag werd de verwarring nog groter toen Luan mij vertelde dat mama jarig was en dat hij gekleurd had en een cadeautje had. Gelukkig legde Lo uit dat het ging om het moederdagcadeautje. Een geweldig mooie dag, vind ik altijd zelf. Waarschijnlijk omdat je dan als mama lekker in het zonnetje gezet wordt Maar ja hoe leg je je jongste zoon uit wat Moederdag is????? Hij kent deze dag helemaal niet! Een moeder hebben, is al zo bijzonder en speciaal voor hem!! Ik hou me dan maar voor dat er ooit een dag komt waarop ik het hem kan uitleggen en we kunnen terug kijken op deze verwarring.
Deze verwarring maakte mij toch wel nieuwsgierig naar wat er op internet te vinden was over het vieren van verjaardagen in China. Had ik de informatie van de gids wel goed onthouden?? Op Wikepedia vond ik het volgende:
In het Chinees wordt verjaardag "geboortedag/生日" genoemd. De Chinese cultuur beschouwt verjaardag als een echt familiefeest. Op deze dag worden bij Chinezen vaak het Chinese karakter "shou/寿" geschreven op rood papier en wordt het gehangen aan de muur. De jarige wordt op die dag shouxingzai/shouxinggong/shouxing genoemd. De beeltenis van Shou Xing komt ook vaak voor in huizen tijdens verjaardag. Shou betekent "lang leven". Op deze dag moet de jarige beslist kippeneieren, shoubao en shoumian eten. De sliertjes bami staan voor een lang leven.
En verder vond ik nog op een andere site:
Ieders Verjaardag, Yan Yat

Op de 7e dag van het Lentefestival (meestal in februari). De overlevering luidt dat bij de schepping van hemel en aarde op de zevende dag de mens werd geboren. Op deze dag is iedereen jarig en dus een jaar ouder.
Men eet op Yan Yat zeer dun gesneden rauwe vis. In de volksmond wordt rauwe vis yu shen genoemd. Yu (joe) betekent vis en klinkt als 'extra'. Shen betekent niet alleen rauw, maar ook leven. Wie op die dag rauwe vis eet, leeft dus langer

Iets van het verhaal wat de gids vertelde klopte dus, maar de vraag blijft of dat voor de verwarring heeft gezorgd bij Luan. En zoals ik al zei ooit hoop ik te weten te komen en hoop ik dat hij ons daar iets over kan vertellen. Maar ik weet ook dat er een dag gaat komen dat hij het allemaal gaat begrijpen hoe de feesten hier in Nederland in elkaar steken! Wat ik wel weet is hij dat hij uiteindelijk vanavond aan tafel uit volle borst zong voor zijn papa:

“Lang leve de Koning! O, nee is nie goed!
Lang leve papa, lang leve papa,
lang leve papa in de gloria,
in de gloria, in de gloria!
Hieperdepiep hoera voor papa!
Hieperdepiep hoera voor papa!”

En ach wat maakt die verwarring dan nog ooit. Van zo’n mooi lied kan je toch alleen maar een brok in je keel krijgen en genieten!

• 25 April 2013 - 07:40

Vermist:

Goedemorgen,
    Ik denk dat moederdag en mama's verjaardag nog lastiger gaat worden. Er zitten maar twee dagen tussen. Heb jij even geluk Daan.
    Begrijpelijk dat het allemaal zo lastig is ,maar in de toekomst zal Luan haar fijn kunnen uitleggen wat jarig is. Er naar uitkijken en het spannend vinden. Voor vandaag een fijne donderdag.
    Liefs uit huize Vermist